КООПЕРАТИВ ФЕРМЕРИ И ГЕНОМИКА

0

От началото на месец август 2017г. беше даден старт на инициативата на малка част от фермери за изграждането на кооператив свързан с оптимизиране на разходите по производство на мляко. Това се случи с голямата помощ на фирма ГЕНОМИКА ООД – Сливен, която също внесе своя дял и пое управлението на Кооператива.

Основните задачи се свеждаха до следното:

– директни доставки на продукти за фермерите от производителя до фермата.
– организиране на семинари и обучение и обмяна на опит между фермери
– посещение на изложения на най-добрите говедовъдни Съюзи в Европа

Геномика, прие предизвикателството да вземе водещата роля в управлението – финансиране, доставяне продукта до фермата, осигуряване на складова база, маркетинг. Казано на български, д-р Григоров имаше за задача да „открие” най-добрите продукти, на най-добра цена, след което да ги представи на фермерите и вземайки общо решение тези продукти да бъдат директно доставени до фермите. Например негово „откритие” е пастата за копита, която е най-добра в Европа. Тази година е проучен нов продукт, които също ще тръгне към фермите. Идеята на стандартните организации на производителите, за което се и финансират – е събирането на продукцията и продаването и на по-висока цена. Дали са  реализирали това, нека те да кажат.
– “В този Кооператив идеята е по-друга. Да се научим най-напред да почнем да произвеждаме качествено и много мляко, а след това да се мъчим да правим нещо друго – казва временно изпълняващ длъжността председател д-р Григоров. В доклада бе споменато, че освен доставка на заявените продукти, които са на по-ниски цени от аналозите на вътрешния пазар, се работи по отношение на борба с безплодието, дезинфекция и дератизация на фермите, случни планове, изготвяне на дажби, изследване на фуражите и др.

Задачите за тази година остават същите както миналата, като подобрим още повече услугите. Новите задачи за реализиране са: изследване на кръв, изследване на зърнени и концентрирани фуражи, бързи тестове за микотоксини, профилактика на копитата, посещение на животновъдни изложения, и новото е организиране обмяна на опит по фермите, под името „Отворена ферма”. Разбира се , че ще продължим и нашата специална подготовка. Например на днешното събрание , „черешката на тортата” ще бъде лекцията на г-н Тодор Арбов”.

Михаил Михайлов-Изпълнителен директор на НСГБ. – Вие, наистина сте герои. Решихте и го направихте този Кооператив. Германците имат една поговорка – ако се съберат двама, трябва на единия да му отрежеш главата за да тръгне работата. Вашите 21 глави обаче са на вратовете Ви. Поставихте си и нови задачи, което показва, че се развивате. Ако спрете това движение напред, значи сте „умрели”. Докажете , на целят животновъден сектор, че кооператив не е лоша дума, не е табу и когато членовете са лоялни, успехите са неминуеми. Препоръчвам ви да посетите кооператива в Тесалия. За няколко години този кооператив има работещи над 200 млекомата, над петдесет магазина. Има и собствена мандра, където млякото се изкупува поне с 15% повече, отколкото другите мандри и забележете, печалбата е също значително по-висока. Пожелавам ви успех.

Формата на участие е отворена към фермерите, като условие е единствено спазване на правилата на групата и коректност в отношенията в кооператива.

Първите резултати са налице и това ни кара да вярваме, че кооперативната дейност позната в цяла Европа ще заработи и в България!

SHARE
Предишна статияПосещение на Schau der Besten

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + thirteen =