Посещение на Schau der Besten

0

“Геномика” ООД-Сливен, вярна на политиката на фирмата, отново изненадахме своите фермери, като им показахме едно от най-престижните шоута в Германия. По покана на една от най-мощните германски фирми за генетични продукти – Мастеринд, с наши фермери, за радост на всички, само млади момчета говедовъди,  посетихме едно от най-престижното изложение за говеда в Европа. Няколко дни се „потопихме” в говедовъдния живот в Европа, нашите момчета видяха, пипнаха и разбраха, какво е това модерна селекция в говедовъдство.

В четвъртък следобед присъствахме на шоуто „Видяха най-успешната крава”. Очакванията бяха, че трикратната победителка в това шоу-Лейди Гага, отново ще вземе короната. Стана обаче точно обратното –  видяхме  нейното детрониране, но пък видяхме новата селекция, новата „вълна” крави, които ще „господстват” следващите години.
Големият победител  е TJ Alessja на три и половина години. 

Шоуто напълни залата на Верден. Защото имаше какво да се види по отношение на развъждането на Холщайн.  Лейди Гага направи опит да защити титлите  си като Мис “Покажи най-доброто”. Още след влизането в манежа на „състезателките” обаче стана ясно, че конкуренцията ще е голяма. Най-напред се проведе конкурс по възраст, след това победителките от всички възрастови групи влязоха в ринга.

TJ Alessja, спечели битката с кравите на второ и трето теле. Тя е собственост на дъщерно дружество на Armani. Съдията определи участничките в тази категория така: “Тяхната ширина, капацитетът, предните ребра, са просто фантастични. Това е бъдещето.”

Лейди Гага, без да парадира много, спечели безапелационно  титлата при по-старите крави. В класа “крави с повече от 75 000 литра” тя надделя над петте си противнички. Пожизненото постижение на дъщерята на Модест, която се е отелила осем пъти, в момента е 114 000 кг мляко.

След това започна големият финал. Съдията  трябваше да вземе решение пред 3000 зрители – болшинството говедовъди от сой, включително и нашите, които също не могат да бъдат излъгани. Надпреварата за титлата бе особено ожесточена, тя не отиде  при символа в кравешкия свят през последните години, за най-добра крава – Лейди Гага. Доброто виме, правилното поставяне на цицките и особено “отличното задно виме” беше решаващ фактор за по-младата и напориста TJ Alessja да стане първа.

“Тя е далеко  напред от най-доброто виме, решението ми е  кристално чисто. Дъщерята на Армани вече привлече вниманието миналата година с титла „All German” и тази година заслужено е първа” – каза съдията и тупна кравата, знака към публиката,че тя е шампиона.

Освен шоуто първият ден групата от Геномика и фермери  посетиха  станцията за изкуствено осеменяване на говедовъдни съюз Masterrind Германия , наброяващ над 1800 фермера , и повече от 600 хил. крави . Станцията разполага с над 250 бика , лаборатории за конвексна и сексирано сперма . Елитните бици – Snow Red , Beart , Pionner , Movambo, Beachball , Red Mist и днес работят в БГ фермите .

 

   

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 2 =