Априлска оценка на развъдните стойности на биците

0

С настъпването на пролетта и идва и априлската оценка на биците.Тя се оказа стабилна за биците на RinderAllianz.
Пълни с енергия биците на  RinderAllianz заеха  челните места  в тази генетична оценка през април.

  • RinderAllianz се представят отлично както при доказаните бици така и при геномните
  • Moll дебютира на 8-мо място
  • 9 бици в ТОП 50

Както обикновено  с развъдната оценка през април бе направена и годишната адаптирана генетична оценка.При тези изчисления са налице следните резултати –  Общата развъдна стойност (ОРС)се е понижила  – 2,9 пункта,  Развъдна стойност мляко (РСМ) – 1,6 пункта, Развъдна стойност екстериор (РСЕ) – 3,2 пункта и Развъдна стойност продължителна експлоатация (РСПЕ) се е понижила с -1,9 пункта.
Освен това има нова промяна в оценката на екстериор, в тази връзка се стигна до решения , които промениха  тежестта на някои функции. Целта е да се акцентира върху производството, за увеличаване на екстериорната оценка, с  5% се увеличава значението на здравината на тялото  и с 10% се увеличава  движението в областта на фундамента.С  5% са се повишили дълбочината на тялото и ъгъла на копитото.
Въпреки това за практиката, най-голямо значение имат  височината на тялото, постановката на задните крайници и разположението на цицките.Тук вече има доста крайности в едната или другата посока, затова бици със среден размер, оптимално разположение на цицките и оптимална постановка на крайниците са най-благоприятните. Тези показатели са полезни  за ежедневната работа в обора с животните, това е една стъпка напред в правилната посока.

Немската ТОП листа продължава да бъде водена от синовете на Bookem , начело с Big Piont.В класацията прави впечатление и поколението на Mogul, чиито син Moll  направи свой дебют директо на 8-мо място в листата. Moll представи свои дъщери и на шоуто през март в Каров.

 

MOLL 823063 – качествата си бика доказа не само със своята обща развъдна стойност от 142, но и с дефилирането на дъщерите му на шоуто “Rind aktuell “2017 в Каров.Те са оптимално високи животни (97), с  отличен фундамент (122) и високо окачено здраво виме(134).Дългите добре разположени цицки му осигуряват  една висока оценка за доене с робот от 131. MOLL е първият син на Mogul, с поколение в Европа.

 

 

BIATHLON 823009 – този многофункционален бик, все още се коментира от много фермери и интересът към него  продължава с неотслабваща сила.Това не е изненадващо!Дъщерите му са с подчертани предимства – развъдна стойност плодовитост   118, продължителна експлоатация – 119, соматик  110.Наличен е вече  и сексиран материал от BIATHLON.


 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =