Програма за здрави крави

0

В резултат от дългосрочен проект  на RinderAllianz  и RBB и VIT съвместно с учени в университета в Хале се реализираха нови развъдни стойности.Развъдната стойност вече е проверена е може да бъде приложена. Развъждането по отношение на мастита, отелването и копитата е от голямо значение за фермера.

KALBUNG PLUS – подобрен вариант за безпроблемно отелване.Стойностите за теглото при отелване се комбинират с тези на майката и бащата при отелването.По този начин при Kalbung plus, всички досегашни информации се обединяват.Така селекцията се  опростява.

MASTITIS PLUS – развъдна стойност за резистентност към мастит.Базира се върху действителна диагноза за мастит и е по-точна от развъдната стойност соматични клетки.Селекцията на базата на Mastitis plus  се отразява положително на функционалните белези.Това е нова развъдна стойност за продължителна експлоатация на кравите.

През 2016г. представиха е третата развъдна стойност, с голямо значение за фермера:

Стабилен фундамент за високопродуктивните животни – KLAUEN PLUS

Твърде много от най-добрите крави имат проблеми с копитата.Ето защо е разработена развъдна стойност KLAUEN PLUS.Тя се основава на  ветеринарни диагностични изследвания от 100 тестови стада с 71700 крави.По този начин е осигурена солидна основа от база данни за успешно развъждане на здрави крави.Шестте най-важни болести на копитата, които имат голямо икономическо значение са включени в тази развъдна стойност. С KLAUEN PLUS  може значително да повлияете върху здравето на вашите стада и по този начин да имате здрави високопродуктивни крави.

Индексът включва 6 отделни болести в следното съотношение:

30% Дигитален дерматит      15% Ламинит

15% Панарициум                  15% Болест на бялата линия

15% Язви на копитото          15% Лимакс

ГЕНОМИКА  представи някои от биците с тези оценки в КАТАЛОГ 2017, така че всички клиенти имат още една възможност за избиране на най-подходящият бик за тяхната ферма.

SHIROCCO 804276 с оценки KALBUNG PLUS +++,  MASTITIS PLUS 103 и  KLAUEN PLUS 118, е един от най-компактните синове на Super в Германия. SHIROCCO произлиза от най-известната холандска фамилия на Rita и  доказва своя произход с дъщери с добре изразен млечен тип и отлично виме. Те са перфектни за оборно отглеждане крави и перфектен фитнес – това което фермерите най-много желаят.Дългите и добре разположени цицки правят SHIROCCO подходящ за доене с робот.

ATHLET 804280 – с оценки KALBUNG PLUS ++,  MASTITIS PLUS 113 и KLAUEN PLUS 110, е най-високият по екстериор син на Atwood. Той потвърди своите качества и на последната развъдна оценка и зае своето място в Топ листата на биците. Високата оценка за крайници и виме в съответствие със соматика и експлоатацията правят дъщерите му подходящи за оборно отглеждане.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 7 =