Предимства на люцерната
- с дълбок корен, сухоустойчива
- бобово растение, поема азот
- високодобивна в гранични райони
- много вкусна
- богата на влакнини и минерали
Недостатъци на люцерната:
- къси срокове за коситба (лигнифициране)
- технологично сложно прибиране (загуби от раздробяване)
- висок буферен капацитет при силажиране
- ограничено съдържание на хранителни вещества
Хранителна стойност на люцернови консервати
TS | XF (g/kg TS) | XP (g/kg TS) | MJ NEL | nXP | |
Растение полско | 210 | 260 | 205 | 5,8 | |
Растение коситба | 380 | 290 | 190 | 5,6 | |
Силаж | 380 | 275 | 185 | 5,4 | 134 |
Сено | 870 | 300 | 185 | 5,13 | |
Сравнение с пасищна трева | 350 | 250 | 150 | 6,1 | 145 |
Мерки за осигуряване на доброкачествен силаж
- подходящо време за коситба = начало на бутонизация
- правилна височина = не се наранява филиза, съдържание на пепел
- сухо вещество 30 – 35%
- ситно нарязване = 10 – 20 mm
- силажни добавки за трудно силажиращисе материали
- добро разстилане, слой max. 30 cm
- интензивно уплътняване: тежест на притъпкване = постъпила силажна маса в рамките на 1 час (в тонове) : 8
- бързо и точно покриване и затискане
Изваждане от силоза
- контрол на хранителната стойност преди хранене
- откриване на малко количество; max. за 3 дни
- търсене и премахване на некачествен материал
- прав, чист разрез със фреза-фуражосмесител или цанга
- контрол на СВ на ръка, с Koster-Tester, приемане на силажа, протокол от фуражосмесителя
Люцерната при храненето в говедовъдството – обобщение
- фураж за полевъдни и гранични фуражо- производствени райони
- много подходяща за преживни животни
- сложно консервиране
- ограничено съдържание на хранителни вещества
Модерни тенденции на хранене при групи Транзит 1 и Транзит 2
- Потребностите на добитъка са непроменени от милиони години
- Потребностите се променят в хода на отглеждането, в периода на лактация, с развитие на продуктивността
- Особеност на Холщайн-фризийската порода: ясно изразено изразходване на телесни резерви за млекопроизводство
Кое е модерното в нашата практика на хранене?
- Разбираме все по-добре физиологичните и биохимичните процеси.
- Програмите за изчисляване на хранителни дажби стават все по-комплексни и по-прозрачни.
- Техниката за хранене става все по-функционална.
- Качеството на фуража става все по-добро.
- Управлението (контролът) – все по-задълбочен и по-ефективен.
Защо днешната тема е само “подготвителен период преди стартовия период”?
- Храненето е много комплексно. -> Необходими са няколко дни. -> Ограничение.
- Най-кратък, но най-трудно управляем от целия период на лактация.
- Най-голямо влияние върху здравето на стадото и оттам – на продуктивността.
- Единство -> да обхване и част от сухостойния период.
Цели през сухостойния период
- Период: 8-ма – 4-та седмица преди отелване
- Фазата на покой – необходима за висока продуктивност
- Възстановяване и оздравяване на вимето
- Няма увеличение на телесна маса, само теле
- Въпреки това максимален прием на храна (крава > 11 kg СВ)
Особености на храненето през сухостойния период
- Изравняване на дажбите по 10,5 kg СВ; от тях – възможно най-голям прием -> вкусно
- Възможно най-малко енергия (55–60 MJ NEL)
- Подходящи nXP (115-125 g/kg СВ)
- Много влакнини -> моторика на търбуха
- Без фуражни мазнини, без негативни RNB
- Възможно най-малко Ca und K
Дажби за млечни крави – сухостоен период
Цели на стартовия период
- Продължителност – от отелването до края на постнаталния преиод (в зависимост от мястото, с което разполага предприятието)
- Възможно най-плавен и най-къс отрицателен енергиен баланс
- Бързо приключване на постнаталния преиод и достигане на плодовитост
- Бърза висока продуктивност
- Предотвратяване на метаболитни и последващи заболявания
Пътища към целта
- Бързо увеличение на приема на храна (8 à 22 kg СВ)
- За целта – тренинг (теле, сухостоен период, процес на хранене)
- Вкусови качества (качество на силажа, дял на концентрата, глицерин, …)
- Баланс на хранителните вещества (енергия : протеин; търбух : тънко черво; бързо : бавно)
- Равномерни дажби чрез TMR, време за хранене
- Висока концентрация на хранителни вещества
- Добра смилаемост на влакнините
- Оптимално СВ при TMR-хранене (35- 45%); при > 50% à вода
Дажби за млечни крави – стартова група
Голяма разлика между дажбите в сухостоен и стартов период
Последици при рязък преход в храненето:
- Неразвити търбухови микроби (необходими 5 седмици) -> много лошо храносмилане
- Недостатъчно развита обмяна на веществата (цикъл на Кребс, циркулация търбух-черен дроб, …) -> ускорено топене на телесни мазнини -> кетоза -> дислокация на сирищника, копитни язви, …
- Нетренирана Ca-мобилизация -> пареза
- -> Необходимост от преходни дажби
Цели на подготвителните дажби
- Добър прием на храната (да приканва към хранене)
- Концентрация на енергия и протеини – средна стойност между сухостоен и стартов период
- Руминален N–баланс = 0 или леко +
- Усреднен дял на концентрата (ca. 3 kg OС в 10,5 kg СВ)
- По възможност повече фураж от стартовия период
- Бедни на Ca (< 5 g / kg СВ) und K (< 15 g / kg СВ)
- Богати на микроелементи и витамини
Пътища към целта
- Изключително висококачествен фураж
- Прецизност при смесване на (често) малките количества TMR – смески
- Достатъчно време за адаптация (2 – 3 седмици)
- Високо качество на водата
- Инжектиране на Vitamin D3-Se: 3 – 8 дни преди раждането
- Boli непостредствено преди и след раждането (Ca, P, Mg, Glucose)
- След раждането – топла вода + енергия + стартер на прах
- Внимателно наблюдение на храненето след раждане, евент. сондиране
Дажба за млечни крави – подготвителна група
Преходното хранене като малка част от комплексния процес по отелване
- Условия на отглеждане в обора, отделяне на репродуктивен сектор
- Преместване – кога?, кой?, как?, къде?
- Хигиена при подготовката, отелването, доенето, ветеринарен лекар, …..
- Наблюдение, контрол, бърза и квалифицирана реакция
- Ветеринарно-медицински мерки: от профилактика през родилна помощ при тежко раждане до лечение след проблеми
- Документация, обмен на информация, отговорности
Родилните боксове на миналото
Родилните боксове на бъдещето
- Пожелавам Ви подходящи/правилни идеи при оформяне на Вашия преходен сектор.
- В резултат на Вашата работа Ви желая крави с голям апетит и силен имунитет.
- Сигурен съм, че екипът на Геномика ООД ще Ви окаже ценна помощ.
Петер Рихтер, специалист по млечно говедовъдство
ИАК АГРАР КОНСАЛТИНГ ООД, Лайпциг