История

За историята по създаване на фирмата се обърнахме към Иван Омайников и Михаил Михайлов да разкажат за старта и развитието на Геномика.
Говедовъд.ею

Михаил Михайлов Изп.Директор НСГБ

 И С Т О Р И Я:
Михаил Михайлов: През 1998 г реализирахме един проект по Зайцевъдство и се запознах с г-н Дитер Кюнслинг, един от директорите на една от водещите консултантски фирми в Германия – ИАК Лайпциг.
Следващата година Европа бе нападната от „лудата крава” и германците започнаха да търсят ферми за разплодните си бици. Кюнслинг пристигна в Сливен с г-н Пол – завеждащ международен отдел „Съюза на говедовъдите“ от провинция Саксония-Анхалт -Германия, именно в тази връзка.
Така бяха установени контакти и със Съюза на говедовъдите от Саксония-Анхалт. Дори ни предложиха пет техни бика, които си бяха изпълнили развъдната програма, но по незнайни причини от МЗХ не ни бе разрешено да ги вземем. Спомням си, че ни ги предлагаха на цена за животни за брак, и тогава големия сливенски зърнопроизводител Петър Байчев искаше да ги купи и подари на СИО.
След това последва предложението да направим съвместно дружество – двете германски организации и РАМП – Сливен. По тяхна покана в края на 2003 г посетихме с Иван Омайников Съюза в Саксония-Анхалт.
Запознаха ни с дейността на един германски животновъден съюз, и започнаха първите разговори за създаването на дружеството. Все пак германците са си германци, и в началото на 2004 г отново се отзоваха в България, проведоха разговори и с други говедовъдни организации, и взеха решение – с фермерите на регион Сливен ще направим дружество. Започна подготвителна и организационна работа, но все още официално потвърждение нямаше.
През септември, същата година бях на едно обучение по отношение млечните квоти, и трябваше последно да обсъдим плана по който трябваше да почнат действия. Срещата трябваше да се състои в 18часа, когато вече бяхме свободни. За зла участ точно в него ден бяха предвидили извънредна среща с генерали от НАТО. Вече наближаваше 18 часа и срам не срам се готвех да напусна срещата. В това време, един от генералите говореше за Македония, колко хубава страна била, с много добри хора, но и много бедна. Имаше обаче и трима македонци, които като чуха това, обявиха, че не са съгласни и напускат срещата. Използвах момента и напуснах и аз с тях, за да отида на разговорите с германците. Бедна Ви е фантазията, какви целувки и прегръдки получих от македонците че съм ги подкрепил. След известно време се отзовах в Струмица и им се обадих, бяха запазили цял етаж в ресторанта. Посрещнаха ме по македонски, на масата имаше от пиле мляко, и нямаше празно място. Срещата с германците протече делово, обсъдихме и бъдещия управител и аз им казах, че единствен Иван Омайников може да оправдае изискванията – с дългогодишен стаж в животновъдството, потомствен животновъд и добър администратор. Единствено остана той да се съгласи. След като се върнах В България започна и подготовката за изграждането на „Геномика“ ООД.

д-р к.с.н Иван Омайников

Иван Омайников: През 2003 г. РАМП гр. Сливен бе най-работещата структура в България, основана през 2001 г., тя обединяваше интересите на близо 200 фермери с 5000 бр. животни. От Сливен излизаха много инициативи в защита на млечния сектор. Аз като неин председател участвах в УС на Националната асоциация на млекопроизводителите. По нашия пример се създадоха не малко такива сдружения на фермери в цялата страна. Ние ги подпомагахме в изготвяне на устави, правилници и заедно поставяхме искания за развитието на отрасъла пред МЗХ. Бяхме поканени с г-н Михайлов в края на 2003 г от Съюза на Саксони-Анхалт, /той преди беше работил с тях и осъществи контактите/. В рамките на няколко дни се запознахме с дейността на организацията им и просто им завидяхме.
За нас си решихме, трябва да се стремим това да се случи и в България. Хората само за десетина години бяха направили чудеса в говедовъдството. По средна продуктивност вече се нареждаха до съюзите от бившите западни провинции, над 70 служители на Съюза работеха за своите фермери, СИО произвеждаше квалитетни бици и семенна течност. В началото на 2004 г. последваха нови срещи и разговори. Всичките с цел опознаване и опитване на почвата. Немските колеги бяха много предпазливи в избора си за партньор. В крайна сметка немските колеги решиха, че РАМП-Сливен отговаря на техните изисквания и е възможна ползотворна дейност и за двете страни. През есента на 2004 г. в Сливен се проведоха финалните разговори за учредяване на съвместно дружество. Пред нашата група бе поставен ултимативно въпроса, че RSA и IAK са готови да учредят съвместно дружество с РАМП Сливен при условие, че управител на това дружество бъде Иван Омайников. Това бе доста трудно решение за нас, тъй като през това време РАМП бе поела задачата възложена от МЗХ да извършва селекционна работа, експериментално успоредно с ИАСРЖ. Все пак дадох съгласието си и започнахме работа.
Определена бе датата за подписване на дружествения договор 14.12.2004 г. При много тържествена обстановка, в залата на хотел Империя в присъствието на областния управител Христина Чолакова, кмета на гр. Сливен Йордан Лечков, ексзам. министър на МЗХ Цветан Димитров, Ректора на Тракийския Университет проф Иван Станков, председателя на съюза на научните работници в животновъдството проф Видьо Видев. Членовете на УС на РАМП Сливен, гости на RSA и IAK Германия много председатели на РАМП-ове от цялата страна както и фермери, бе подписан дружествения договор за учредяване на ГЕНОМИКА ООД Сливен. Съгласно договора РАМП Сливен участваше с 42% дялов капитал, IAK с 26% и RSA 26%.
В договора бяха определени целите и задачите на дружеството:
1.Внос на семенен материал от говежди бици собственост на RSA
2.Внос на заплодени юници от RSA
3.Консултантски услуги по въпросите на :
• фуражно производство
• Хранене и гледане на всички категории говеда
• Съвременни технологии в млечния сектор
• Изготвяне на проекти за животновъдството
В кратки срокове трябваше да се сформира екип за работа. Като специалисти бяха назначени двама млади ветеринарни лекари Георги Анодалиев и Николай Григоров. И двамата с много солидна теоретична подготовка, и не малко стаж в говедовъдството. Анодалиев обслужвал ферми в България, а Григоров работел в кравеферма в Англия.
С така сформирания екип започна работа ГЕНОМИКА ООД. Първите съдове с дози семенен материал получихме през м. май 2005 г. След проверка от Националната Ветеринарна лаборатория излязохме на пазара. Началото бе трудно. Сблъскахме се с изградена структура от ИАСРЖ във всяка област за продажба на семенен материал. На пазара от 5 години бяха и фирмите Селект и ЕАСТРА. В тази обстановка ние трябваше да изградим и наложим наша стратегия за реализация на пазара. Заложихме на професионализма и опита , участвахме във всички изложения като Агра, Добрички панаир, Националното изложение по животновъдство в Сливен. Резултатите не закъсняха. Фермерите чакаха нашите специалисти да получат помощ и съвети по въпросите на лечение на животните, хранене, гледане, строителство и реконструкция. Превъзмогнахме проблемите с липсата на дюарови съдове, база за зареждане с течен азот и други необходими консумативи. Връщайки се в годините със задоволство отчитам , че намерихме най-правилния път да се противопоставим на конкуренцията и да се наложим на пазара. През месец август 2005 г. ГЕНОМИКА направи първия внос на разплодни животни в района на Сливен – 145 бременни юници. През какви инфарктни ситуации преминахме за освобождаване на животните през митници малко хора знаят –

КАКВО НАПРАВИ  ГЕНОМИКА  ЗА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО?

д-р Николай Григоров Управител

-◊ За този 12 годишен период от време, чрез ГЕНОМИКА над 150 броя фермери и специалисти са посетили Германия и са имали възможност да се запознаят с фермите на RSA, и връщайки се тук да приложат много нещ,а от видяното в Германия.
-◊ За тези 12 години, чрез ГЕНОМИКА в България са внесени над 1200 броя заплодени юници, които обогатиха генофонда на страната.
-◊ ГЕНОМИКА първа предложи специализирана помощ за лечение на копитните заболявания.
-◊ След института в Стара Загора, ГЕНОМИКА предложи на фермерите услугата „ранна диагностика на бременността”.
-◊ Сега ГЕНОМИКА разполага с немски програми за хранене на животните, както и за изготвяне на случни планове.
-◊ Немските специалисти от RSA и IAK, често посещават България и организираните с тях семинари са много полезни за нашите фермери.
-◊ Изградените 7 центрове в България, чрез които се реализира продажбите на семенен материал и се извършва квалифицирана помощ са гаранция, че :

ГЕНОМИКА и за в бъдеще ще играе важна роля за развитието на говедовъдството в България.